Blogi

12.06. Maapäivä ja paluu

lähettänyt Jari Marvia 12.6.2016 klo 13.05

Paluu sivistykseen

Leirin viimeinen aamu tuli ja meni hyvin vauhdikkaasti. Leiri heräsi kiireiseen päivään klo 7.00 ja kokoontui leirin viimeiseen lipunnostoon, jonka aika ohjeistettiin pakkaaminen leiriläisille.

Aamupalan syönnin jälkeen alkoi pakkausurakka, jonka osa oli jo aloittanut edellisenä iltana. Sudenpennut ja seikkalijat pakkasivat omat rinkkansa ja reppunsa, tyhjensivät nukkumistelttansa löytötavaroista ja roskista, ja johtajien avustuksella pakkasivat teltat omiin pusseihinsa. Teltat ja muut lippukuntien omat tavarat kuljetettiin lastattaviksi keittiön ja varastoteltan luokse. Oli jälleen pieni tetris-peli edessä.Kun pakkaus oltiin saatu suurimmilta osin tehtyä, oli pienen välipalan aika. Tarjolla oli karjalanpiirakoita ja paahtoleipiä eri täytteillä sekä mandariinejä. Kaikkea sai syödä niin paljon kuin jaksoi.
Välipalan jälkeen suoritettiin vielä pienimuotoinen alueen haravointi roskista rivimuodostelmassa. Leirinjohtajat jakoivat vielä viimeisiä löytötavaroita, joista suurin osa löysi omistajansa.  Leiri muodosti vielä suuren sisaruspiirin merkiksi leirin päättymisestä. Bussiin astuessaan jokainen leiriläinen sai leirimerkin muistoksi leiristä partiopaitaansa.Paluumatkalla kaikki, sudenpennusta aikuiseen, olivat jo niin uuvuksissa aamun pakkauksesta ja leiristä yleensäkin, että nukahtivat samantien busseihin matkalla kotiin.Kiitos vielä kaikille osallistujille, lukijoille ja tekijöille viestinnänkin puolesta! Nähdään ensi kerralla!
Suurempi kooste leirin kuvista julkaistaa Suomen Vapaa Partioryhmän Google+ -tilillä lähiviikkoina.


-Viestintä

11.06. Tuli- ja vierailupäivä

lähettänyt Jari Marvia 11.6.2016 klo 15.50   [ 11.6.2016 klo 15.57 päivitetty ]

Liekkejä ja herkkiä hetkiä

Kylmän yön jälkeen leiri heräsi jälleen klo 7.00 ja siitä siirryttiin suoraan lipunnostoon. Aamupalana tarjolla oli kaurapuuroa.
Puolitoista tuntisten siivoustalkoiden jälkeen leiri saatiin esittelykelpoiseen kuntoon vierailupäivään saapuville vanhemmille.


VIerailupäivän ohjelmassa oli erilaisia jo aiemmin leirillä nähtyjen rastien uusinta versioita, mutta oli siellä pari uuttakin rastia. Tukkihumalaa löytyi rannalta, teltta-alueen reunalla oli eri partiopaitojen esittely, lippuaukealla löytötavaroiden jakoa ja pieni köysirata, ja saappaanheittoa rannan ja ruokailukatoksen välissö olevan jyrkänteen reunalla. Toimintarastit oli vapaasti kaikkien kierrettävissä. Lounaaksi tarjolla oli suuren joukon kestosuosikkia eli hernekeittoa.
Leirinjohtajien kiitospuheiden, huutojen ja laulujen sekä muutamien koti-ikävä-itkujen jälkeen vierailupäivän autot ja bussi palasivat takaisin pääkaupunkiseudulle. Heti vierailupäivän päätyttyä siirryttiin itse tulipäivän ohjelmaan. Leiri jaettiin lippukunnittain kiertämään tulirastit. Ensimmäisellä rastilla vuoltiin iltaohjelmaan varten vaahtokarkkikepit. Toiselta rastilta löytyi sammutuspeitteen käytön pikakurssi ja opeteltiin samalla miten tuli sammutetaan poistamalla yksi kolmesta tärkeästä palamisen osa-alueesta. Kolmannella rastilla oli erilaisia tulenteko tekniikoita esittelyssä ja koetuksessa. Koestuksessa oli tuluksia, kahden puun hankaus menetelmää ja kuivia risuja, kaisloja ja lehtiä hyödyntävä nuotionaloitus.
Koti-ikävää aiheuttaneen vierailupäivän takia leiriläisten moraalia kohotettiin kanttiinin avaamisella yhdeksi rastiksi iltapäivän rastikierrokselle.
Aikataulu syistä päivällinen ajoittui keskelle rastikiertoa. Päivälliseksi tarjoiltiin lihapullakastiketta ja perunoita.Rastikierron päätytyä leiriläiset kävivät valmistautumassa leirin viimeistä iltanuotiota varten kerrospukeutumalla hiekkaranalla ollutta viileää merituulta vastaan. Iltanuotiolla huudettiin kilpaa, laulettiin nuotiolauluja ja palkittiin ansioituneita johtajia sekä leirinjohtajat esittivät lyhyen interaktiivisen näytelmän. Leiriläisten tehtävänä oli saattaa sankari vihollisten joukkojen läpi antamalla tiettyjä komentoja vastaan tulleita vihollisia vastaan. Onnistuneesti sankarin saattamisesta maaliin, palkittiin leiriläisiä vaahtokarkeilla joita he pystyivät paistamaan nuotioilla. Iltapalaksi tarjolla oli hampurilaisia itse valitsemilla täytteillä.Iltapalan jälkeen oli iltatoimien aika. Makuupusseihin päästyään leirin nuorimmille luettiin vielä iltasatu. Hiljaisuus saapui viimeisen kerran leiriin klo 22.00.


Kiitos vielä kerran kaikille vierailupäivänä käyneille!

-Viestintä

10.06. Vesipäivä

lähettänyt Jari Marvia 10.6.2016 klo 15.24   [ 10.6.2016 klo 15.32 päivitetty ]

Vettä, vettä, vettä ja rakeita

Leiri heräsi aurinkoiseen, mutta viileään aamuun klo 7.00. Lipunnoston jälkeen päästiin nauttimaan ravitsevaa aamupuuroa. Edessä oli kostea ja kolea päivä.


Aamun ensimmäinen aktiviteetti oli valkoisten paitojen joukon nujertaminen. Ainut tapa, millä valkoinen paita taltutetaan, on paitojen tahriminen kaikkilla maailman väreillä. Tämä toteutettiin kohdistetulla värihyökkäyksellä käyttäen värjättyä vettä täynnä olevia vesi- ja limupulloja. Pitkän taistelun jälkeen leiriläiset saivat paidoista sotasaaliiksen leiripaidat.
Ennen lounasta ehdittiin vielä leikkiä pari leikkiä mm. "Kuka pelkää suurta johtajaa". Lounaaksi leiriläisille oli tarjolla nakkikeittoa.
Lounaan aikana armeijan kuorma-auto haki vesikuutiot täytettäviksi.Leirifiilistä:

Iltapäivän ohjelmana oli präihis, joka on eräänlainen lipunryöstö, jossa kasataan pisteitä viemällä vastapuolen pelaajien elämännauhoja omaan kotipesäänsä. Leiri jakaantui kolmeen joukkuseen ja yhteen pieneen johtajista koostuvaan joukkueseen, joiden elämännauhat olivat paljon arvokkaampia kuin muiden pelaajien. Niiden vieminen on vain huomatavasti haastavampaa. Hermittavasti kesken pelin alkoi ikävä raekuuro, joka jatkui aina pelin päättymisen yli (leirin viestintä ei tästä syystä saanut kuvamateriaalia, mutta kiinnostuneille löytyy kuvia täältä). Tämä ei kuitenkaan suurinta osaa leiriläisiä haitannut, sillä leikki jatkui päätökseen saakka. Märät vaatteet saadaan aina kuiviksi ja tätä varten oli leirin johtajisto onneksi pystyttänyt kuivausteltan hyvissä ajoin.
Pikaisen välipalan päätteeksi leiriin saapui paikallisen vapaapalokunnan (Skogby FBK) paloauto esittelykierrokselle. Kaikki pääsivät tutustumaan paloauton kalustoon, laitteisiin ja tekniikkaan. Halukkaat saivat myös kokeilla paloletkun käyttöä.
Päivälliseksi oli tarjolla kanarisottoa ja nuudeleita.Päivällisen jälkeen oli saunomisen vuoro. Ensin pääsivät tytöt ja sitten pojat saunomaan ja peseytymään. Osa uskalsi jopa käydä meressä kastautumassa. Ennen vaihtoa, pojat ehtivät käydä vielä raviradalla alkulämmöiksi.
Illan mittaan kuivaustelttasta alkoi saada kuivuneita vaatteita takaisin käyttöön tai pakattavaksi pois.
Iltapalaksi muonitus oli valmistanut marjakiisseliä.Hiljaisuus saapui leiriin jälleen klo 22.00 Osalla tämä venyi hieman myöhemmäksi saunomisen taki.
Ei ehkä ihanteellisin päivä vesipäivälle, mutta on sitä huonompiakin säitä koettu.


-Viestintä

09.06. Ilmapäivä

lähettänyt Jari Marvia 9.6.2016 klo 14.55

Tuulivoimaa ja ramboratoja

Leiri heräsi pirteänä ensimmäiseen aamuunsa 7.00. Yö sujui leirissä hienosti paria koti-ikävätapausta lukuunottamatta, mutta onneksi pahin ikävä saadaan aina karistettua lämpimällä puurolla ja kuumalla mehulla. Aamupalaa ennen leiri nosti lipun merkiksi alkavasta päivästä.


Aamupalan jälkeen ensimmäisenä ilma-aiheisena aktiviteettina oli ilmaan, tuuleen ja tuulivoimaan liittyvä rastikierto. Ensimmäisellä rastilla käytettiin kotoa tuotuja pahvirullia, joista leiriläiset valmistivat kukin oman käpylingon. Toisella rastilla oli pressupurje, joka piti alittaa samalla, kun muu vartio tekee aaltoja pressulla. Vartioiden hatut pääsivät myös kokemaan millaista on matkata aallon harjalla. Kolmannella rastilla löytyi heittokilpailu erilaisia heittovälineitä käyttäen. Heitettävänä löytyi tietenkin tuttu saapas, ja jotain hieman erikoisempaa (ks. kuva). Neljännellä rastilla leiriläiset pääsivät leikkimään tuuleen liittyviä leikkejä.
Lounaaksi tarjolla oli täyttävä annos chili con carnea.Aamupäivän aikana oli leirinjohto todennut, että kaikkien teltat olivat aivan liian sotkuiset, jotta kanttiini avaisi ovensa illalla. Ei auttanut muu kuin siivota. Siivoukseen jälkeen päästiinkin sitten ohjelmaan.
Iltapäivän ohjelmaan kuului ramborata ja leijan rakennus ryhmissä. Ramboradalta löytyi korkeita ja matalia esteitä, joista kuului selvitä maaliin. Esteinä oli mm. leveän rotkon ja korkean vuoren ylitys, ja tiikerihyppy (palavan) renkaan läpi.
Ruokailukatoksella leiriläiset saivat kasata heille tarjottuista materiaaleista ja luonnonantimista itsellensä leijat omia suunnittelutaitoja käyttäen. Osa ryhmistä käytti keppejä ja risuja, mutta nokkelat tajusivat käyttää rannalta löytyviä kevyitä kaisloja leijan kehikon materiaalina.
Päivälliseksi tarjolla oli kinkku-makaroni-tomaatti sekoitusta.


Loppupäivän ohjelmana oli muutama joukkoleikki ja vapaa-aikaa. Leikkien jälkeen leiriläiset saivat aamupäivän hyvää siivoustulosta vastaan kanttiinin auki. Kanttiinin valikoimasta löytyi irtokarkkeja, sipsejä ja suklaapatukoita.


Iltapalana tarjolla oli karkkia terveellisempä herkkua - hedelmäsalaattia -  sekä kuumaa mehua.
Pitkän ja toiminnantäytteisen päivän päätteeksi, koko leiri oli makuupusseissaan  jo puolituntia ennen varsinaista hiljaisuutta, kello 21.30.


-Viestintä

08.06. Saapuminen

lähettänyt Jari Marvia 8.6.2016 klo 16.18

Rakennusleiriläiset heräävät kosteaan ja ukkosen jymisevään aamuun, valmiina viimeistelemään leirirakennelmia ensimmäistä varsinaista ruokailua varten.

Leiriläiset saapuvat busseilla varttia vaille 11. Heti busseista noustuaan jokainen sai laittaa sadevatteet päällensä epävakaisen sään takia. Tästä siirryttiin varaleirinjohtaja Krissen tervehdykseen ja ohjeiden antoon aamupäivän ohjelmaan liittyen.


Sudenpennut ja seikkailijat jaettiin 5 leirivartioon (3 sudenpentuvartiota ja 2 seikkailijavartiota), joissa he tulevat liikkumaan ja toimimaan leirin aikana. Ensimmäisenä tehtävänään heillä oli kasata teltansa ja majoittua niihin. Lisäksi vartiot rakensivat kuivausnaruja/-riukuja sekä roskakorit. Pystytyksen jälkeen olikin jo lounaan vuoro, jossa tarjolla oli jauhelihakeittoa.Lounaan jälkeen oli vuorossa leirinjohtaja Sufkun tervehdys ja yhteisten sääntöjen määrittäminen, sekä monen erilaisen joukko- ja tutustumisleikin leikkiminen. Leikkeihin lukeutui mm. hedelmäsalaatti, varpuset ja varikset, harmonia ja ristihippa.
Iltapäivällä vartiot viimeistelivät teltta-alueensa ja viettivät vapaa-aikaa trampoliinillä hyppien. Päivälliseksi tarjolla oli riisiä ja paistettuja kanasuikaleita.Arvaatko mitä leikkejä kuvissa leikitään?


Iltaohjelma oli - partiossa tuttuun tapaan - tietenkin iltanuotio johon jokainen vartio pääsi suunnitelemaan ja toteuttaan pienen itsesuunnitelllun esityksen. Vartiot toteuttivat pieniä näytelmiä ja laululeikkejä, sekä tukkihumala-kisailun kahden joukkueen kesken. Vaikka Skutvikenin rannassa oli hieman kolea ilma, onneksi toiminnalliset leikin pitivät leiriläisiä lämpiminä. Esitysten välissä huudettiin kiitoshuudot upeille esityksille ja ohjelmanumeroille, ja laulettin nuotiolauluja kitaran säestämänä.
Päivä päättyi iltapalaan ja iltatoimiin. Hiljaisuus laskeutui leiriin 22.30.

-Viestintä

07.06. Rakennusleiri

lähettänyt Jari Marvia 8.6.2016 klo 15.13

Rakennusleiri alkoi Toimen Poikain varastolta, Kauniaisten yhteiskoululta, yhteisten tavaroiden pakkaamisella tiistai aamuna klo 8.0o. Muiden lippukuntien tavaroita oltiin tuotu valmiiksi paikalle. Kaksi ja puolituntisen tetris-operaation jälkeen pakettiauto, kaksi peräkärryä ja yksi avolavallinen auto olivat valmiita siirtymään kohti Skutvikeniä.Perillä, pikaisen purkuoperaation päätteeksi, lähti osa raksaajista noutamaan 4000 litraa vettä armeijan varastolta. Loput raksalaiset jäivät rakentamaan oleellisia leirin toimintaan liittyviä rakennelmia.Vaikka raksalaisia olikin vain 5 ja yksi puolikas, saivat työläiset rakennettua ja kasattua keittiön työtasoineen ja ruokailukatoksen pöytineen sekä varasto- ja johtajateltan.Päivän päätteeksi pääsitiin nauttimaan pienet löylyt telttasaunassa, jonka jälkeen ahkerat tekijät pääsivät ansaitulle levolle, hieman puolen yön jälkeen.


-Viestintä

1-6 of 6